Buiten openingstijden 038 - 444 63 36
Dierenkliniek Staphorst /

Duiven

Meer informatie over duiven

Duiven

Meer informatie over duiven

Op de praktijk zien wij vrij veel postduiven. Of het nu gaat om een enting, ornithose, het geel, een keelswab of een mest onderzoek, bij ons bent u aan het juiste adres. U bent van harte welkom bij ons in de praktijk. Wij werken op afspraak. U kunt contact met ons opnemen voor een afspraak op 0522 - 760 770.

  • Luchtwegproblemen/Ornithose-complex
  • Het Geel
  • Mestonderzoek

Luchtwegproblemen/Ornithose-complex

Meerdere factoren spelen een rol bij het ontstaan van luchtwegaandoeningen. Denk hierbij aan niet-infectieuze factoren zoals: klimaat, omgeving, hygiëne, temperatuur, bezettingsdichtheid, droogte, stof etc. Maar ook aan infectieuze factoren zoals: Chlamidophyla psittaci (zuivere ornithose), Staphylococcus intermedius, Mycoplasmata spp, Escherichia coli, Haemophylus spp, herpes virus etc.

In de volksmond spreekt men vaak over het ornithose-complex. Dit is een verzamelnaam voor diverse luchtwegaandoeningen bij duiven.

Bij sommige duiven met een aandoening aan de voorste luchtwegen zijn de symptomen vrij specifiek voor de verwekker. Ontsteking van de ogen wijzen bijvoorbeeld vaak naar zuivere ornithose, veroorzaakt door Chlamidophyla psittaci, terwijl een difterisch beslag in de keel of luchtpijp wijst op een herpes infectie. Meestal zijn de symptomen echter niet zo specifiek voor één enkele verwekker en zouden verschillende ziekteverwekkers de oorzaak kunnen zijn.

Verschijnselen, die u kunt zien bij aandoeningen van de voorste luchtwegen, variëren van natte ogen, bruin- grijze verkleuring van de oogranden, opgezette oortjes, reutelende ademhaling, frequent niezen, hoesten bij lichte druk op de luchtpijp, krabben aan de oortjes en het afvegen van de ogen aan de veren. Soms ziet men ook dunne ontlasting.

Frequent gapen kan ook in de richting van een probleem in de luchtwegen of slijm in de keel wijzen.

Het Geel

Trichomoniase wordt bij duiven veroorzaakt door de protozoa Trichomonas gallinae. In de volksmond wordt dit ook wel het Geel genoemd, wat verwijst naar de kaasachtige gele plakkaten die men in de bek kan zien bij een ernstige infectie. Trichomonas komt voor in de farynx, slokdarm en krop van duiven. De parasiet wordt vanuit de omgeving opgenomen via de bek en uitgescheiden via speeksel en kropmelk. Jonge dieren worden reeds al tijdens het azen besmet. Overdracht van de parasiet vindt ook plaats via besmet drink- en badwater. In het drinkwater kan de parasiet 24 tot 48 uur infectieus blijven. Wel gaat hij dood door de meeste desinfectantia en uitdroging.

Bij volwassen duiven wordt trichomonas geassocieerd met slechtere vluchtprestaties. Daarnaast worden er bij dieren met trichomonas ook vaker luchtwegaandoeningen gezien.

De diagnose trichomoniase wordt gesteld door middel van microscopisch onderzoek van een keelswab.

Mestonderzoek

Onze laborant voert diverse mestonderzoeken uit. Zowel op parasieten als op bacteriën kan de mest worden onderzocht zodat gericht kan worden behandeld.