Buiten openingstijden 038 - 444 63 36
Dierenkliniek Staphorst /

Katten

Meer informatie over katten

Katten

Meer informatie over katten

De kat is samen met de hond een van de meest populaire huisdieren van ons land. Veel katten worden gehouden als huisdier, maar er zijn in Nederland ook veel zwerfkatten en katten in asielen. Een kitten is natuurlijk hartstikke leuk, maar ook deze wordt volwassen. U kunt er ook voor kiezen om een wat oudere kat uit het asiel te halen. Houd er rekening mee dat een kat 15 tot 20 jaar oud wordt en dat het houden van een kat verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Niet alleen qua opvoeding, maar ook wat betreft preventieve zorg, zoals ontwormen, vaccineren, castreren en steriliseren.

Het is verstandig om, waar mogelijk, dieren tegen ziektes te beschermen d.m.v. regelmatige vaccinatie: voorkomen is altijd beter dan genezen! Ons advies is gericht te vaccineren.

  • Vaccinaties
  • Ontwormen
  • Sterilisatie
  • Castratie
  • Buitenland

Vaccinaties

Voorkomen is beter dan genezen! Om uw kat te beschermen tegen besmettelijke ziekten, zoals kattenziekte en niesziekte, is het verstandig om uw dier jaarlijks te laten vaccineren.

Een vaccin bevat één of meerdere ziekteverwekkers. Deze ziekteverwekkers zijn echter zo bewerkt dat ze niet meer in staat zijn de ziekte te veroorzaken. Als reactie op het vaccin gaat de kat zelf afweerstoffen tegen de ziekte aanmaken. Wanneer de kat later met de ziekte in aanraking komt en wordt geïnfecteerd, zijn er al afweerstoffen aanwezig. De afweerstoffen komen direct in actie en vernietigen de ziekteverwekkers, waardoor uw dier minder of zelfs helemaal niet ziek wordt.

Ziektes waartegen wordt gevaccineerd:

Niesziekte

Niesziekte wordt veroorzaakt door het feline herpes virus en het feline calicivirus. Daarnaast treden er vaak secundaire bacteriële infecties op, waardoor de verschijnselen verergeren.

Symptomen van niesziekte zijn niezen, oog- en neusuitvloeiing en ontsteking van de oogslijmvliezen. De dieren hebben een verminderde eetlust, hebben koorts en zijn sloom. Ook kunnen er zweertjes in de mondholte en tong ontstaan, waardoor de kat gaat kwijlen. Over het algemeen veroorzaakt het calicivirus een mildere vorm van niesziekte dan het herpes virus. Sommige stammen van calicivirus veroorzaken kreupelheid en koorts bij jonge kittens. Dit wordt in zeldzame gevallen ook na een vaccinatie gezien. Katten van alle leeftijden kunnen niesziekte oplopen. Vooral jonge en oude katten en katten met een verminderd afweersysteem kunnen ernstige niesziekte verschijnselen krijgen na het oplopen van een infectie.

Kattenziekte

Kattenziekte wordt veroorzaakt door het feline panleucopenie virus en wordt ook wel “katten parvo” genoemd. Het is een zeer besmettelijk virus, dat goed kan overleven in de omgeving. De kat infecteert zich door de opname of inademing van virusdeeltjes, die uitgescheiden worden door besmette dieren. Symptomen zijn hoge koorts, braken en later ook diarree. Hierdoor heeft uw kat grote kans op uitdroging.

Rabiës

Rabiës of hondsdolheid is een erg gevaarlijke besmettelijke ziekte met altijd de dood als gevolg. Het is besmettelijk voor alle warmbloedige dieren en ook voor de mens. De infectie wordt meestal verspreidt door de beet of krab van een geïnfecteerd dier. Het speeksel van een geïnfecteerd dier bevat rabiës virusdeeltjes. Het virus verspreidt zich via de zenuwen naar de hersenen. Na enige tijd treden gedragsveranderingen op, die zich kunnen uiten als agressief gedrag.

Nederland is momenteel vrij van rabiës, maar in België en Duitsland worden nog wel vossen gesignaleerd die geïnfecteerd zijn met rabiës en gemakkelijk de Nederlandse grens kunnen oversteken. Wanneer u uw kat meeneemt naar deze gebieden of naar het buitenland, dan moet uw dier gevaccineerd worden tegen rabiës. Mocht u een hond of kat uit het buitenland meenemen naar Nederland, dient ook deze te worden gevaccineerd en is in sommige gevallen een titerbepaling van de antilichamen in het bloed verplicht.

Overige vaccinaties

Andere ziektes, waar tegen geënt kan worden, zoals Feline leukemie virus (FeLV) en kattenaids (FIV) komen in Nederland relatief weinig voor. Daarom wordt hier niet standaard tegen gevaccineerd.

Mocht u uw kat hiervoor willen laten vaccineren, neem dan contact met ons op.

Vaccinatie schema

Kittens krijgen een serie basisinentingen om een beschermde start te kunnen maken. Deze entingen worden gegeven op 9 en 12 weken leeftijd. In deze periode neemt de werking van de antistoffen van de moedermelk af. Hierna dient uw kat jaarlijks gevaccineerd te worden om goed beschermd te blijven.

Tegenwoordig is bekend, dat de beschermingsduur van een vaccin niet voor alle ziekteverwekkers hetzelfde is. De beschermingsduur van het vaccin tegen niesziekte is één jaar. De beschermingsduur van het vaccin tegen kattenziekte is drie jaar. Dit houdt in dat uw kat ieder jaar gevaccineerd moet worden tegen niesziekte en slechts één keer in de drie jaar tegen kattenziekte.

Ontwormen

Kittens kunnen via de moedermelk besmet raken met wormen. Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een kitten nadelig kan beïnvloeden, is het van belang kittens goed te ontwormen. Over het algemeen hebben volwassen katten zelf weinig last van een worminfectie. Zij vormen echter wel een besmettingsbron voor andere dieren en nog belangrijker, voor uzelf. Daarom raden wij aan ook de volwassen katten vier keer per jaar te ontwormen.

Sterilisatie

Poezen worden tussen de vier en twaalf maanden voor het eerst krols worden. Een poes zal één keer in de vier weken krols worden, jonge poezen zijn vaak onregelmatig en minder frequent krols. Een krolse periode duurt ongeveer 9 tot 14 dagen. De hormonale cyclus van de poes is afhankelijk van het aantal uren daglicht, daarom is een poes tussen oktober en december zelden krols. Poezen die vaak binnen zijn in goed verlichte huizen zullen echter toch het hele jaar door krols worden.

Indien u geen nestje wilt van uw poes is het vanwege gezondheidsredenen verstandig om haar te laten steriliseren. Bij een sterilisatie worden de eierstokken van het dier verwijderd, zodat deze niet langer zwanger kan worden. Door uw dier te laten steriliseren, staat uw kat niet langer meer onder invloed van vrouwelijke hormonen. Zij wordt niet langer meer krols en de kans op het ontwikkelen van baarmoederontsteking en tumoren van het melkklierweefsel op latere leeftijd nemen aanzienlijk af. Hoe jonger de leeftijd waarop een poes gesteriliseerd wordt, des te kleiner de kans op het ontwikkelen van melkliertumoren op latere leeftijd. Daarnaast neemt de kans op het ontstaan van suikerziekte af. Andere redenen om uw poes te laten steriliseren zijn dat de poes niet meer krols wordt en niet ongewenst gedekt kan worden. Ook zal zij minder zwerfgedrag vertonen. Ze blijft dichter bij huis, waardoor de kans op aanrijding met een auto kleiner wordt.

Vanaf zes tot zeven maanden leeftijd wordt een poes voor de eerste keer krols. Wij raden aan om rond diezelfde leeftijd de poes te steriliseren. Dit kan al voordat de poes krols is geweest.

Voordelen steriliseren:

  • Verminderde kans op ontstaan van melkkliertumoren
  • Verminderde kans op baarmoederontsteking
  • Geen krolsheid
  • Geen ongewenste dekking
  • Geen dracht
  • Minder zwerfgedrag

Poezenpil

Indien u uw poes (nog) niet wilt laten steriliseren en toch wilt voorkomen dat zij krols wordt en zwanger raakt, kunt u gebruik maken van de poezenpil. Dit is een anticonceptiepil voor de poes die dagelijks toegediend moet worden. Hier zitten echter grote nadelen aan. Bij gebruik van de poezenpil heeft de poes verhoogde kans op het ontstaan van melkkliertumoren, acromegalie en suikerziekte.

Castratie

Indien u niet van plan bent met uw kater te fokken raden wij aan om hem te laten castreren. Eén kater kan in het voorjaar veel poezen dekken en zo weer voor een hele nieuwe populatie zorgen. In Nederland zijn veel zwerfkatten en zitten de asielen vol met katten die een goed tehuis zoeken. Om deze aantallen te verminderen is het verstandig om uw kater te laten castreren.

Behalve het feit dat uw kat zich na te zijn gecastreerd niet meer voort kan planten brengt dit ook andere voordelen met zich mee:

  • De kat vertoont minder zwerfgedrag, blijft dichter bij huis waardoor de kans op aanrijding  afneemt.
  • De kat zal minder territoriumgedrag vertonen, het sproeien en plassen in en rondom het huis zal afnemen.
  • De kat zal ’s nachts niet meer de buurt wakker houden met zijn gemiauw als er een krolse poes in de buurt is.

Door een kat te steriliseren of castreren veranderd de hormoonhuishouding van het dier, hierdoor ontstaan er ook veranderingen in de stofwisseling. Een gecastreerd/gesteriliseerd dier zal daarom eerder aankomen in gewicht. Het is dan ook belangrijk om uw gecastreerde/gesteriliseerde kat wat minder voer te geven dan voorheen of over te schakelen op een light dieet.

Buitenland

Ik ga met mijn huisdier naar het buitenland, waar moet ik aan denken?

Uw dier moet te identificeren zijn. Hiervoor dient het een geregistreerde chip te hebben of een goed leesbare tatoeage (als u kunt aantonen dat deze vóór 3 juli 2011 is aangebracht, hierna is alleen de chip toegestaan). Ook moet uw dier een Europees dierenpaspoort hebben en het dier moet een vaccinatie hebben tegen rabiës (hondsdolheid). In sommige landen gelden aanvullende regels, zoals een bloedtest op rabiëstiter of een bepaalde verplichte ontwormingsbehandeling.

Het reizen met dieren jonger dan drie maanden is in veel landen niet toegestaan, omdat zij nog niet kunnen worden ingeënt tegen rabiës. Er zijn echter landen waar dit wel mag, als u een verklaring heeft dat het dier niet in aanraking is geweest met mogelijk met rabiës besmette dieren. De rabiësvaccinatie moet minimaal 21 dagen vóór vertrek gegeven worden en is drie jaar geldig.  

Ga na wat de eisen zijn in het land van bestemming en de landen waar u doorheen reist met uw dier. Ga voor meer informatie over specifieke landen naar LICG.nl.